Navigáció: Főoldal » Beszámolók

Delfinekkel táncoló

Publikálva: 2010 July 2. Eddig 8,212 olvasás 4 hozzászólás

Írta: Dohos Ágnes

Utolsó nap már nem sokat búvárkodhattunk, mert repülés előtt 24 órával már nem tanácsos merülni. A legutolsó helyszín az indulási kikötőhöz visszatérve Gotta Marsa Alam zátonyánál történt.

Annak rendje és módja szerint megtartották a részletes tájékoztatót a tervezett útvonalról. Csalódottan vettem tudomásul, hogy már megint mély lesz, áramlatos és marha sokat kell majd úszni, mert a vezető úgy tervezte, hogy zodiákkal elvisz minket a zátony túloldalára és bármerre is visz az áramlat (szóval totál szívás is lehet, ha szembe jön), körbeússzuk a szigetet a hajóig.

Beöltözés közben egyszer csak egy delfinrajt pillantottunk meg a félköríves zátony lagúnaszerű vizében lubickolni. Lassúnak tűnt a mozgásuk nem száguldottak tova, inkább szépen lassan villantották ki a hátúszójukat , hogy aztán újra elmerüljenek. Piszok gyorsan felöltöztem és közöltem Ahmeddel, hogy én nem megyek vele hanem meg szeretném nézni a delfineket.

A héten egyszer már láttunk egy kb 40 fős delfinrajt egy másik zátonynál, de viszonylag messzebb voltak a hajótól. Úszva nem tudunk volna odaérni. Éppen a pihenőidőt töltöttük, amikor Ahmed szólt, hogy aki akarja, azt elviszi a zodiák a delfinekhez. Hát persze, hogy mindenki akart! Felkaptuk a ládánkból a maszkot és a légző csövet (pipa) hónunk alá kaptuk az uszonyt és ugráltunk be a gumicsónakokba. Utolértük a delfineket, beugrottunk.

Nem volt nálunk búvárfelszerelés, tehát csak a felszínről szemléltük őket. Néha alattunk húztak el, néha meg mindannyian a felszínen voltak. Hallottuk, hogy utasításra mennek fel és le, nagyjából rendezett halmazban. Úsztunk felettük , de nem bírtuk tartani velük az iramot. Egy némelyik odajött megnézett minket de gyorsan tova is álltak. Kb. 5 percet figyeltük meg őket, de nem voltak játékos kedvükben. Aztán visszafurikáztunk a hajóra.

Mivel én imádok delfinek közelében lenni ezért számomra egyértelmű volt, hogy nem érdekel, hogy ki merre akar menni én a delfinek felé fogok úszni. Aztán egyre többen csatlakoztak hozzánk, úgyhogy a merülés vezetők nélkül elindultunk. Nem is kellett sokat teperni, mert a víz alól is láttuk a körvonalaikat és hallottuk a kis sípoló hangjukat. Ezek közönséges delfinek voltak, ilyeneket a héten láttam először. Ezek kisebbek a palackorrú delfineknél, kb. 1,5 méteresek, sötétebb a hátuk mint a hasuk, ezért olyan csík van az oldalukon és más a hangjuk is.

Ahmed ellátott pár jó tanáccsal: – Először ússz a közelébe, aztán állj meg, várj amíg észrevesz és ő jön oda hozzád. Aztán ha közel jött nézz a szemébe, ha megvan a szemkontaktus, akkor biztosan fog játszani veled. Éééés tényleg működött!!!!

A kis édesek tényleg oda úszkáltak közénk és pörögtem forogtam velük együtt. 3-10 méter között maradt az egész csoportunk és mindenkihez odamentek felváltva elölről hátulról oldalról körbe- körbe táncoltak minket. Néha eltűntek a homályban, majd kisebb csoportokban visszatértek. Engem az egyikük négyszer is meglátogatott, felismertem az oldalán lévő karcolásról. Volt olyan is , hogy éppen előre úsztam és kémleltem a messzeséget, hogy vajon most hol lehetnek, amikor feltűnt 5 delfin közvetlenül előttem és nagy sebességgel vonalba felsorakozva felém úsztak. Kitártam a kezeimet, mint egy Krisztus és üvöltöttem a víz alatt: – Gyertek anyucihoz! Előttem lelassítottak és úgy kerültek ki mint ahogy a patak folyam bukik át az útjába került sziklákon, simán elsiklottak mellettem két oldalról. Néha a szájukba vettek egy-egy medúzát és dobálták. Nagyon jó kedvük volt a delfineknek és hát nekünk is. Folyamatosan nézegettük egymás arcát, mindenkinek a maszk alatt látszott a szemén az elégedett határtalan mosolygás. Néha megkérdeztük egymástól, hogy van-e még levegőnk, de nem fogyasztottunk túl sokat.

Fél órán át játszottunk velük amíg bírtuk szuflával. Azaz nem mi játszottunk velük, helyesebben ők játszottak velünk. Megfigyeltem, ahogy folyamatosan simogatják egymást a víz alatt és hihetetlen élményben volt részünk: Láttunk egy igazi delfinközösülést is!!! Nem akartam elhinni, hogy ez igaz. Visszanéztük a videofelvételeket és még az arab guide-ok is csodálkoztak, hogy így bevettek minket az intim életükbe.

Tudtátok, hogy a delfin olyan emlős állat, amelyik élvezetből is szexel? Szép megkoronázása volt a hétnek. Még most is sokkhatás alatt állok.

Oszd meg a cikk tartalmát a fenti szolgáltatásokon keresztül!

4 hozzászólás »

 • Bubu hozzászólása:

  Köszi Ági!!!!

  …..,hogy megosztottad velünk e-felejthetetlen élményedet! Tavaly én is részese lehettem egy Delfin raj elképesztő játékának, amit soha nem fogok elfelejteni!!! Köszi……..
  Nagyon várom a következő élménybeszámolódat!

 • Dohosa hozzászólása:

  Szia Bubu!
  Gyerekkoromban azt mondtam, hogyha én egyszer életemben delfinekkel úszhatok, utána akár meg is halhatok.(na jó ez egy kicsit elhamarkodott nyilatkozat volt:) Jópárszor beteljesedett már, de valahogy nem tudtam megunni.

 • Bubu hozzászólása:

  Szia Ági!
  Nem is csodálkozom azon, hogy nem tudod megunni!!!
  …az elhamarkodott nyilatkozatod az én fejemben is megfogalmazódott, ezért is próbáltam meg 2 éve a búvárkodást, hogy mielőtt még bekövetkezne az a bizonyos eltávozás, szeretném látni a víz alatti világot is (sajnos mindez kicsit későn következett be, már nem 20 évesen). Mondanom se kell, hogy egyből megváltoztatta életem, sőt nem csak az enyémet, hanem páromét is. Elég béna vagyok még, de azon vagyok, hogy minél jobban menjen.
  Köszi, hogy válaszoltál!
  Bubu (Jutka)

 • Import workers hozzászólása:

  Szia Ági!Nem is csodálkozom azon, hogy nem tudod megunni!!!…az elhamarkodott nyilatkozatod az én fejemben is megfogalmazódott, ezért is próbáltam meg 2 éve a búvárkodást, hogy mielőtt még bekövetkezne az a bizonyos eltávozás, szeretném látni a víz alatti világot is (sajnos mindez kicsit későn következett be, már nem 20 évesen). Mondanom se kell, hogy egyből megváltoztatta életem, sőt nem csak az enyémet, hanem páromét is. Elég béna vagyok még, de azon vagyok, hogy minél jobban menjen.Köszi, hogy válaszoltál!Bubu (Jutka)
  +1

Szólj hozzá most, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Ha hivatkozni akarsz erre az oldalra, használd a trackback címet.
Ezen cikk RSS csatornájára feliratkozhatsz, kattints ide: Feliratkozom RSS-re!

Hozzászólásodban próbálj a témánál maradni, ha lehet, ne SPAM-elj! Köszönjük!

Hozzászólásodban az alábbi HTML kódokat is használhatod "csinosításhoz":
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A blogon engedélyezettek a Gravatar képek. Ha szeretnéd, hogy a hozzászólásodhoz kép is megjelenjen, regisztrálj a Gravatar weboldalon!